Založ si blog

Matovičovo „konečné riešenie“

MATOVIČOVO „KONEČNÉ RIEŠENIE“

Matovič navrhuje celoplošné antigénové testovanie ako rozhodujúci inštrument pre vysporiadanie sa s koronovskou otázkou. Odhliadnime od toho, že krátke cesty zvyknú viesť do pekla, aj od toho, že tzv. konečných riešení pozná história viacero a nakoniec, buď neboli konečné alebo skončili tragicky. Pokúsme sa k téme pristúpiť konštruktívne a pragmaticky.

Predstavme si, že za cenu obrovského úsilia a kvanta mravčej práce, za účasti desiatok tisíc ľudí v teréne a za náklady vysoko presahujúce 100 milión eur, sa podarí zrealizovať prvé kolo celoplošného testovania, a to dokonca so 100%-nou účasťou, vrátane kotlebovcov. (Matovič nebude mať dôvod na odstúpenie, svet nebude tlieskať, ale bude vyčkávať).

Výsledkom prvého kola plošného testovania bude menovitá identifikácia aktívnych roznášačov Covidu-19, ktorých bude, pri zohľadnení štatistík z doterajších testovaní, možno 50 tisíc. Za hlasného potlesku vládnych pritakávačov pôjdu do karantény, aj s rodinnými príslušníkmi. Spolu sa v karanténe ocitne cca 200 tisíc ľudí. V jednej karantenizovanej domácnosti sa ocitnú aj zdraví, aj bezpríznakoví, aj aktívni roznášači. Každému súdnemu človeku musia začať blikať kontrolky.

Ale opäť si predstavme, že to všetko bude fungovať, karantenizovaných niekoľko desiatok tisíc domácností bude zodpovedne žiť za zatvorenými dverami, budú mať zabezpečené dodávky potravín, aj naliehavú lekársku starostlivosť.

O týždeň príde druhé kolo celoplošného antigénového testovania. Z dôvodu karantény sa ho nebude môcť zúčastniť 200 tisíc ľudí z karantenizovaných domácností. Je veľmi pravdepodobné, že, aj ako následok extrémnej mobility obyvateľstva v rámci prvého kola celoplošného testovania, sa v druhom kole zistí nových 50 tisíc aktívnych roznášačov Covidu-19. Do karantény poputuje ďalších 200 tisíc ľudí. V spoločnej domácnosti aj tí zdraví, aj tí bezpríznakoví, aj aktívni roznášači.

V istom čase sa teda v karanténe bude nachádzať spolu cca 400 tisíc ľudí,  v desiatkach tisíc domácností. Domáce väzenie budú títo ľudia môcť opustiť jedine na základe negatívneho štandardného testu na Covid-19, alebo v sanitke, alebo v rakve. Zvládnutie obsluhy takého počtu karantenizovaných domácností a osôb je len ťažko predstaviteľné. Rovnako je ťažké predvídať dopady na hospodárstvo Slovenska.

Netreba však zabudnúť, že stále zostane obrovský balík temnej hmoty. Je to 5 miliónov občanov, ktorí prejdú oboma kolami antigénových testov bez straty kvetinky, ale ich stav sa bude vyvíjať v čase a priestore. Je predsa úplne reálne predpokladať, že sitom celoplošného testovania prejdú  tisícky anonymných nakazených  ľudí bez príznakov, u ktorých sa Covid-19 rozvinie do aktívnej formy až dodatočne a stanú sa novými skrytými roznášačmi. Zimné mesiace tomu budú nahrávať, vrátane možnej epidémie chrípky. Je teda veľmi pravdepodobné, že sa koleso otočí a dostaneme sa na začiatok. A potom sa spoločnosť vráti k podstate, k jedinému priechodnému riešeniu, ktoré predstavujú rúška, odstupy, hygiena a priebežné testovanie všetkými možnými prostriedkami – štandardné testy, rýchlotesty, aj teplomery. 

Svet sa pousmeje nad experimentom v slovenskej klietke, občania zahromžia (voľby budú až v roku 2023), peniaze a energia budú v lufte. A čo urobí Matovič? Poškriabe sa za uchom. Alebo, že by v rámci konečného riešenia abdikoval?

Rekonštrukcia vlády a la Matovič

29.03.2021

Rekonštrukcia vlády a la Matovič (Malá divadelná forma o dvoch dejstvách) Dejstvo prvé (Obsadenie: Čaputová, Heger) HEGER: Dobrý deň pani prezidentka. Mám predbežný súhlas vládnej koalície uchádzať sa o kreslo predsedu vlády. Vymením Matoviča, ktorý sa stane ministrom financií. ČAPUTOVÁ: Dobrý deň pán Heger. To je fajn, ale zatiaľ tu nemám oznámenie Matoviča [...]

Matovičova matematika – šialenstvo a či racio?

22.03.2021

V reakcii na Sulíkove a Remišovej požiadavky, ktoré jednosmerne tlačili Matoviča k demisii, bola jeho odpoveď pre mnohých prekvapením. Pre iných zase potvrdením Matovičovho šialenstva. Je Matovičova matematika naozaj taká prekvapujúca, šialená, a či nebodaj racionálna? Matovič v nedeľňajšom večernom vystúpení prijal hodenú rukavicu a vyjadril sa, že bude [...]

Ivermectin aj pre Matovča

15.03.2021

Miera mortality na koronavírus je v Afrike 1 mŕtvy na 12 tisíc obyvateľov. India vykazuje 1 mŕtveho na vyše 8 tisíc obyvateľov. Slovensko má 1 mŕtveho na niečo cez 600 obyvateľov, v USA je to jeden mŕtvy na 570 obyvateľov, v Nemecku jeden mŕtvy na 1100 obyvateľov. Vyspelé krajiny vykazujú v priemere viac ako desaťnásobok mŕtvych oproti spomenutým krajinám tretieho sveta. [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 43241x
Priemerná čítanosť článkov: 3326x

Autor blogu

Kategórie